Glöggtilltugg

FÖR VARDAGSMYS OCH MINGELFEST

Gott till vinterns alla härliga glöggstunder

Glögg och några goda tilltugg. Mer behövs inte för att skapa vardagsmys med familjen eller för en spontan mingelfest med vännerna. Det ska vara enkelt att umgås och som inspiration finns här en samling lätta och snabbfixade favorittilltugg för vinterns alla goda glöggstunder.

Varm Camembert med rostade nötter och torkad frukt

DU BEHÖVER (4-6 portioner):
1 hel Camembert, 1,5 dl torkad frukt (t ex fikon, tranbär, aprikoser), 1,5 dl grovhackade blandade nötter, flytande honung.

Lägg osten på en plåt med bakplåtspapper och baka den mitt i ugnen 200°C i ca 7-10 minuter. Rosta nötterna lätt i en torr stekpanna och skär frukten i mindre bitar. Lägg den varma osten på ett serveringsfat, ringla över flytande honung och strössla över nötter och frukter. Servera till peppararkakor.

Filodegsrullar med Västerbottenost och fikonmarmelad

DU BEHÖVER (ca 20 st):
4 filodegsark, 150 gram lagrad Västerbottenost, 4 msk fikonmarmelad, 2 msk smält smör

Skär ett dubbelt filodegsark i tre remsor (10 cm breda). Dela varje remsa i kvadratiska bitar. Riv 100 gram Västerbottenost och lägg ett par matskedar på varje filodegsbit. Toppa med en tesked fikonmarmelad. Vik in de yttre kanterna och rulla ihop. Pensla med smör och grädda i ugnen på 200°C 5-6 minuter.

Miniomelett med topping

DU BEHÖVER (10-12 st):
3 ägg, 3 msk crème fraiche, salt och peppar, 1 burk ansjovis och gräslök alt. 1 burk crème fraiche och 1 burk med löjrom

Rör ihop ägg och crème fraiche. Tillsätt salt och peppar. Slå upp äggsmeten i smorda små formar. Grädda i mitten av ugnen, 200°C cirka 5 minuter. Låt svalna. Garnera med ansjovis och gräslök alternativt med en klick crème fraiche och löjrom.

Lakritsnötter

DU BEHÖVER:
3 dl blandade nötter (t ex mandlar och cashewnötter), 0,5 msk salt, 3 tsk lakritspulver, 1 dl vatten

Blanda ingredienserna i en kastrull och rör om tills vattnet dunstat. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper. Grädda i ugnen 10-20 min på 175°C tills nötterna blivit hårda. Låt svalna och njut.

Pannacotta med smak av polka

DU BEHÖVER (8-10 små dessertglas):
4 dl vispgrädde, 1,5 ark gelatin, 2 msk socker, 1 dl polkagrisar

Finkrossa polkagrisar. Lägg gelatin i kallt vatten. Koka upp grädde och socker. Ta kastrullen från plattan och lägg i urkramat gelatin och polkagriskross – spar lite för dekoration. Häll upp i små portionsglas och låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Dekorera med krossade polkagrisar.

Smördegspuffar med getost

DU BEHÖVER (15-20 st):
1 paket smördegsplattor (425 g), 200 g chèvre, 15-20 torkade aprikoser, 15-20 valnötter, 1 ägg, flytande honung

Tina smördegsplattorna. Kavla med lätt hand ut plattorna så att du kan få ut 3-4 rutor på varje platta. Lägg en bit chèvre på varje ruta (täck inte hela), en torkad aprikos och en valnötskärna. Pensla med ägg och ringla lite flytande honung över. Grädda mitt i ugnen på 200°C cirka 10 minuter tills smördegen höjt sig och fått fin färg.

Saffrans- och kokostoppar

DU BEHÖVER (20-25 st):
50 g smör, ¼ påse saffran, 2 dl strösocker, 2 ägg, 1 påse kokosfl ingor (200 g)

Finstöt saffran med lite socker och blanda ner i smält smör. Låt svalna. Blanda ner resten av ingredienserna. Klicka ut toppar med tesked på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen på 200°C ca 12 min tills topparna fått fi n färg.

Chokladpimpade pepparkakor

DU BEHÖVER:
1/2 burk med pepparkakor, 100 g choklad (t ex vit, ljus eller mörk choklad), topping (t ex hackade nötter, krossade polkagrisar, strössel, silverkulor eller kokos)

Smält choklad i vattenbad. Doppa halva pepparkakan i chokladen och lägg sedan på bakplåtspapper. Strö över önskad topping och låt stelna. Förvara torrt.

Pepparkakspanerade ostbollar

DU BEHÖVER (ca 20 bollar):
150 g färskost, 150 g gorgonzola, 8 krossade pepparkakor

Blanda ihop färskosten och gorgonzolan. Lägg upp portionsstora bitar ost på en tallrik och ställ i frysen i 10 minuter. Forma ostbitarna till bollar och rulla dem i krossade pepparkakor.

Citrustopping till pepparkakor

DU BEHÖVER:
1 apelsin, 1/2 citron, 250 g färskost, 1 krm salt och pepparkakor

Riv skalet av citrusfrukterna. Skär ut hinnfria apelsinklyftor och dela dessa i små bitar. Blanda apelsinkött, färskost, salt och skal från citrusfrukterna. Servera röran till pepparkakor.

Ädelostbollar med päron

DU BEHÖVER:
150 g ädelost, 3 msk kvarg, 50 g mandelspån och 1 päron

Rosta mandeln i varm, torr stekpanna. Mosa ädelost och kvarg med en gaffel. Forma till små bollar och rulla dem i mandelspan. Skär päronet i små kuber. Sätt ihop ostboll och päronkub med tandpetare.

Saffranspannacotta med pepparkakskross

DU BEHÖVER (6 port):
1 st vaniljstång, 5 dl mellangrädde, 1 pkt saffran, 1/2 dl strösocker, 2 gelatinblad och 1 dl krossade pepparkakor

Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången på längden. Koka upp grädde, saffran, vaniljstång och socker. Låt sjuda i 15 min. Ta upp vaniljsstången och skrapa ur den i grädden. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Häll upp pannacottan i koppar. Låt stelna i kylen ett par timmar. Dekorera med peppakakskross.

Pepparkaksgrissini med ädelostdipp

DU BEHÖVER (30 st):
500 g färdig pepparkaksdeg, finrivet skal av 1 apelsin, 140 g ädelost och 2 dl crème fraîche

Värm ugnen till 225˚C. Knåda in apelsinskalet i pepparkaksdegen. Dela degen i 30 bitar och rulla varje del till smala längder. Lägg stängerna på en bakpappersklädd plåt och grädda i 5-8 min. Mosa och blanda ädelost och crème fraiche. Servera som dipp till pepparkaksgrissinin.

Gratinerade dadlar

DU BEHÖVER (8 st):
8 dadlar och 50 g cheddarost

Värm ugnen till 225˚C. Skär en skåra i varje dadel och plocka ur kärnan. Dela osten i 8 stavar och fyll varje dadel med en oststav. Lägg dadlarna i en ugnssäker form och gratinera tills osten har smällt ca 7 min. Serveras varma.

Juldipp

DU BEHÖVER:
1/2 dl sötmandel, 250 g kesella, 2 krm salt, rivet skal av 1/2 apelsin och 1/2 dl russin

Hacka skållad mandel grovt. Rosta i en torr varm stekpanna. Blanda alla ingredienser till en dipp. Servera i småportionsglas med några äppelstavar eller tunna knäckebröd.

Pepparkakor med ingefärstopping

DU BEHÖVER (8 pers):
8 pepparkakor, 100 g färskost och 1/4 dl syltad ingefära

Blanda färskost och hackad ingefära. Bred röran på pepparkakorna. Servera genast.

Krustader med chevré

DU BEHÖVER (10 st)
10 krustader, 5 skivor lufttorkad skinka och en mild chevré

Värm ugnen till 220˚C. Fyll varje krustad med en bit chevré och en bit lufttorkad skinka. Gratinera i ugnen ca 8 minuter eller tills de fått fin färg.

Honungsrostade chilinötter

DU BEHÖVER (8 port):
400 g naturella cashewnötter, 4 msk flytande honung, 2 krm salt, 4 krm chili och 1 dl sesamfrön

Värm ugnen till 175˚C. Blanda alla ingredienserna på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen 8-10 minuter.

Choklad rawbollar

DU BEHÖVER (10 st):
1 1/2 dl mandelmjöl, 40 gram färska dadlar, 2 tsk raw kakao och ev. 1 tsk kokosolja

Gör ett snitt i dadlarna och plocka ur kärnorna. Mixa dadlar och mandelmjöl noga. Tillsatt kakao och ev. olja för smidigare smet. Forma till bollar och pudra med kakao.

Heta tunnbrödssnittar

DU BEHÖVER (30 st):
2 dl lätt crème fraîche, 1,5 dl riven parmesanost, 150 gr strimlad lufttorkad skinka, 1-2 tsk sambal oelek och 3 rektangulära mjuka tunnbröd

Värm ugnen till 225˚C. Blanda ingredienserna och bred ut röran på tunnbröden. Rulla ihop hårt och skär i centimetertjocka skivor. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Saltrostade mandlar

DU BEHÖVER:
1 dl vatten, 2 msk salt, 200 g sötmandel, ev. 100 g torkad frukt t.ex. fikon, aprikoser och sultanrussin

Sätt ugnen på 200°C. Koka upp vatten och salt i en kastrull. Lägg mandeln på en plåt och häll över saltvattnet. Sätt in plåten mitt i ugnen och rosta tills vattnet dunstat och mandlarna torkat ordentligt. Skär den torkade frukten i bitar och blanda med mandlarna.

Cheddarflarn med pinjenötter

DU BEHÖVER:
100 g lagrad cheddarost, 6 msk pinjenötter

Riv osten och bred ut på bakplåtspappersklädd plåt. Strö över pinjenötter och tryck ner dem något. Gratinera i ugnen på 150ºC i 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Bryt i bitar och servera.

Dessertsås

DU BEHÖVER:
3 dl glögg, 3 msk potatismjöl

Häll glögg i en kastrull och låt den precis koka upp. Ta av från spisen och tillsätt potatismjölet i omgångar och rör om tills såsen får lagom konsistens. Låt den svalna, ringla över vaniljglass.

Hyvlade pepparkakssticks

DU BEHÖVER:
1 st pepparkaksdeg

Knåda pepparkaksdegen till en korv. Lägg degen i frysen en stund så att den blir lätt att hyvla. Hyvla sedan tunna, 2–3 cm breda ”sticks”. Lägg dem på en plåt och grädda enligt anvisningarna i recept eller på förpackning. Låt svalna.

Rostad pepparkaka med brie och honung

DU BEHÖVER:
350 g mjuk pepparkaka, 200 g brieost, 2 färska fikon, 1/2 dl rostade pistagenötter, 2 msk flytande honung

Sätt ugnen på grill, 225°C. Skär pepparkakan i skivor och rosta dem på galler mitt i ugnen, ca 2 minuter per sida. Skiva ost och fikon, lägg dem på pepparkaksskivorna. Hacka pistaschnötterna grovt. Ringla över honung och strö på pistagenötterna före servering.

Päroncocktail

DU BEHÖVER:
2 cl ljus rom, 8 cl Päronglögg, Krossad is

Blanda rom och glögg i ett glas. Fyll upp med krossad is och servera.

Ostbollar med päron

DU BEHÖVER:
150 g riven ädelost, 3 msk kvarg, 50 g rostade mandelspån, 1 st päron

Mosa ihop ost och kvarg med en gaffel. Forma små bollar och rulla dem i mandelspån. Skär päronet i små bitar. Sätt ihop päronbitar och ostbollar med tandpetare.

Kryddiga julnötter

DU BEHÖVER (8 port):
100 g av vardera mandel, valnötter, cashewnötter och pekannötter, 1 äggvita, 1 msk kanel, 1 msk ingefära, 1 msk kardemumma, 1 tsk chili (öka chilin för hetare smak)

Värm ugnen till 200˚C. Separera äggvitan från äggulan och lägg i en skål. Blanda äggvita och kryddor till en kryddpasta. Häll i nötterna och krama ihop dem med kryddpastan med hjälp av händerna. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta nötterna i ugnen ca 10 minuter tills det fått fin färg. Låt svalna.